Bij het opstarten van een eigen bedrijf komt er veel op u af. De overheid helpt u goed op weg met adviezen op het Ondernemersplein. Maar dan: de website of webshop bouwen. Hoe maakt u er één die hoog in zoekmachines staat? Lupshosting geeft u graag zeven gouden tips om te komen tot een goed vindbare én leesbare website.

Wat is SEO?

SEO staat voor search engine optimization: een methode om de website of -shop aan te passen aan de wensen en voorwaarden van zoekmachines. Met goed SEO-schrijven worden deze wensen in de webtekst verwerkt, zonder dat de lezer dit merkt.

Tip 1: Wie is uw doelgroep en wat komen ze doen?

Voordat u één toets aanraakt, stel uzelf de vraag: wie vormen de doelgroep van mijn website en wat komen ze doen? Zie uw site of shop als een etalage. Wie wilt u dat er stilhouden bij uw ‘raam’? Breng alle eigenschappen in kaart die relevant zijn voor uw dienst of product.

Tip 2: De juiste zoekwoorden

Kies nu de juiste zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de richtingaanwijzers naar uw website. Het zijn de woorden die bezoekers intypen in een zoekmachine om bij uw site terecht te komen. Welke zoekwoorden belangrijk zijn, kunt u allereerst achterhalen door uw ‘boeren verstand’ te gebruiken. Ze hebben te maken met de kern van uw zaak. De semantic keywords onderaan in Google of in de Google Search Console kunnen u ook op weg helpen. Dat zijn zoekwoorden die naast of samen met uw zoekwoorden zijn ingetikt. Het is mooi om te beginnen met schrijven aan de hand van minimaal tien zoekwoorden.

Tip 3: Schrijf voor uw bezoekers en niet voor Google

Nu kunt u beginnen. U weet voor wie u schrijft en waarom. De derde tip is: doe dat dan ook. Bouw uw teksten rond de zoekwoorden, maar doe dat zodanig dat uw bezoeker een gewone, goed leesbare website voor ogen heeft. Verwerk de zoekwoorden in tekstkoppen, in alinea’s, in alt- en metateksten. Hoe lang of kort een tekst is, volgens Google zijn dat minimaal driehonderd woorden, volgens deskundige seo-schrijvers bepaalt u dit zelf.

Tip 4: ‘Schrijf’ ook zonder tekst

Soms zeggen beelden meer. Plaats minstens op iedere pagina of bij ieder tekstonderdeel een afbeelding. Weet ook wanneer een video kracht bijzet en wanneer bezoekers deze hinderlijk vinden.

Tip 5: Verspreid en promoot uw website

Zorg ervoor dat uw nieuwe website zich verspreidt. Dit kan door middel van promotie in uw eigen netwerk of bij andere websites. Ten slotte, handig om te weten: webpagina’s met een knop naar Social Media verspreiden zichzelf.

Tip 6: Gebruik externe links

Plaats op iedere pagina van uw site een externe link naar een andere website. Op deze manier wordt de ‘waarde’ van uw website in zoekmachines hoger en de vindbaarheid van uw website beter.

Tip 7: Blijf werken aan uw website, houd vol

SEO-schrijven is puzzelen. Welke zoekwoorden werken, spreken aan en welke niet? De tijd zal dat uitwijzen. De belangrijkste tip om zelf uw webteksten te schrijven is: geef niet op en blijf net zo lang puzzelen tot iets werkt. Laat u niet gek maken door succesverhalen van een ander. U schrijft uw eigen succes.

Hulp nodig SEO-proof maken van uw website of webshop? Neem contact op met LupsOnline.nl.

}