Een webshop beginnen is erg eenvoudig. Voor het overgrote deel zijn er geen verplichte vergunningen meer nodig voor webshops. U hoeft uw webwinkel zelfs niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst (hoewel het zeker verstandig is dit wel te doen, omdat u dan gebruik kunt maken van startersvoorzieningen). Daarom speciaal voor u zeven tips van LupsOnline om uw eigen webshop te beginnen.

#1. Kies uw product, definieer een doelgroep en regio

Hoewel er vele webshops bestaan en ook vele grote, is het nog steeds mogelijk een goedlopende kleinere webshop te runnen. Grote webwinkels zoals Bol.com en Coolblue richten zich op grote klantengroepen en laten producten en diensten buiten hun aanbod die te duur zijn voor veel mensen. Richt u op een uniek product dat wat duurder is, voor een specifieke doelgroep en/of regio. Dan kunt u mogelijk een markt aanboren die grote partijen laten liggen.

#2. Verdiep u in de regelgeving voor uw product of dienst

Voor webshops is er relatief weinig wet- en regelgeving. De Wet Verkoop op Afstand zorgt ervoor dat consumenten extra beschermd worden, zoals door de wettelijk verplichte bedenktijd. Een klant mag het gekochte product zonder opgaaf van reden terugsturen. Kijk hier voor meer informatie over wettelijke regels voor webshops. Wel is het belangrijk om de regelgeving voor uw eigen product of dienst goed te kennen.

#3. Zoek eenvoudige, doeltreffende en goedkope webwinkelservice

Denk na over:

  • Waar u het beste kunt inkopen;
  • Het bijhouden van verkopen en facturen
  • Uw voorraadbeheer;
  • Het snel en doeltreffend verzenden van aankopen;

Als u klein begint, is de tip: houd het dan ook klein.

#4. Reserveer uw domeinnaam

Bedenk een pakkende bedrijfsnaam die u vastlegt in uw domeinnaam. Zoekwoorden hoeven niet meer per se te worden opgenomen in een domeinnaam, hoewel het de vindbaarheid van uw webshop wel kan verbeteren. Lees hierover meer in het blog Wat is een goede domeinnaam?

#5. Webshop bouwen: kies degelijke software

Bepaal eerst hoe u uw webshop wilt gaan bouwen: door een bureau, een commerciële webshop-bouwer of gaat u liever zelf aan de slag? De webshop zelf maken is het goedkoopste. Werken met WordPress en Woocommere kost u alleen de hosting van de webshop. Deze software is gratis en relatief gemakkelijk in gebruik. Voor beginners kan een professionele webdesigner een goed idee zijn. Deze kan u op weg helpen met een mooie webwinkel, die u vervolgens zelf goed kunt bijhouden.

#6. Maak een aantrekkelijke etalage

Voor een winkel is een aantrekkelijke etalage belangrijk, dus ook voor een webwinkel. Zorg voor een gebruikersvriendelijke indeling, kwalitatief goede en originele foto’s en/of filmmateriaal en een heldere omschrijving van uw product of dienst. Dit vergroot de gebruikersvriendelijkheid en de vindbaarheid van uw webshop in Google en andere zoekmachines.

#7. Trek bezoekers naar de webshop

Als uw webshop klaar is, dan begin het pas. Want hoe krijgt u bezoekers in uw shop? Dit kan eenvoudig door social media in te schakelen, te adverteren in Google AdWords of door uw website aan te melden bij vergelijkingssites als Beslist.nl en Tweakers. Vergeet uw persoonlijke netwerk niet. Dat zijn potentiële klanten die u al kennen!

Vraag nu meer informatie en tips op maat

Wilt u meer informatie over hoe u uw eigen webshop beginnen kunt. Vul ons contactformulier in of stel nu uw vraag via Livechat rechtsonder elke pagina.

}